Over ons

MerkWaardig is een landelijke vereniging die in 1988 is opgericht om liefhebbers van merklappen met elkaar in contact te brengen.
Inmiddels wisselen de circa 900 leden ideeën uit over het ontwerpen van lappen, materiaalkennis, de betekenis van de motieven en het gebruik van verschillende borduurtechnieken in zowel klassieke als moderne merklappen. Elk jaar komen leden tijdens drie informatieve en gezellige verenigingsdagen bij elkaar om te luisteren naar lezingen, om workshops te volgen en de materialenmarkt te bezoeken.
We houden contact met onze leden via de website www.merklap.nl, de Facebookgroepen MerkWaardig en Merkwaardig motief per maand en ons tijdschrift.
Tijdens alle activiteiten van MerkWaardig staat het in contact komen met de andere leden en het uitwisselen van informatie centraal.

Het in december aangetreden bestuur onderzoekt de mogelijkheden om ook in 2024 (digitaal) tijdschriften uit te blijven geven. Wij zullen daar zo snel mogelijk op terug komen, maar de overgang en het onderzoek vergt logischerwijs wat tijd.

Wat doen wij?

Tijdschrift 

tijdschriften-120tm123-300x225
Leden ontvangen 4 x per jaar een ( digitaal) tijdschrift, dat verschijnt op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. De inhoud bestaat uit artikelen over merklappen en borduren, zoals:
• tentoonstellingsnieuws
• professionele artikelen over oude en hedendaagse merklappen
• het persoonlijke verhaal achter een zelfgemaakte merklap
• patronen
• vraag- en aanbod van borduurspullen

watdoenwij-ontmoetingsdag 2Ontmoetingsdag

Vanaf januari 2023 zal deze dag digitaal gehouden via Zoom. Bij de 'laat zien en vertel' worden de foto's van de borduurwerken getoond op uw (computer)scherm, terwijl de maakster het verhaal vertelt. Er is altijd gelegenheid om onderling informatie uit te wisselen.


Algemene Ledenvergadering

In april wordt de algemene ledenvergadering gehouden. Tijdens deze vergadering wordt onder andere het jaarthema bekend gemaakt, waarna een of meerdere leden een merklap met dit thema borduren. Binnen de vereniging staat dit bekend als de Jaarlap. Het bestuurskleed gaat ook met een ander lid mee naar huis, zodat hier verder aan geborduurd kan worden.
Voorafgaand aan de ledenvergadering wordt een lezing gegeven over merklappen of een onderwerp dat te maken heeft met merklappen. Tussendoor is er gelegenheid om bij leveranciers borduurartikelen te kopen.


Activiteitendag

In oktober vindt de Activiteitendag plaats. Leden van de vereniging geven aan andere leden workshops of een lezing. Dit is het moment om nieuwe borduurtechnieken te leren en inspiratie op te doen voor nieuwe werken.
Er zijn ook dan weer diverse leveranciers van borduurmaterialen aanwezig.
Introducees zijn welkom.


tdv-6882m-150x150Tentoonstelling

Ieder lustrum organiseert MerkWaardig een jubileumtentoonstelling in een museum of bibliotheek in Nederland. Leden kunnen daar hun mooiste werk tonen, vaak in combinatie het verenigingsproject en antieke merklappen. In overleg met de tentoonstellingslocatie worden door leden van de vereniging workshops gegeven.


Stidoc/Textielfestival

MerkWaardig is samen met 6 andere verenigingen vertegenwoordigd in het STIDOC.