Borduurevents

handwerkmuseum01
handwerkmuseum02

Minimuseum Brouwershuusken - Buurtschap Het Woold

Open na afspraak

Mini museum van oude handwerkspullen

https://handwerkcafe.blogspot.com/

In handwerkcafé Brouwershuusken is een minimuseum van oude handwerkspullen.
Jo Wiggers verzamelt al twintig jaar, en sinds een jaar of vijf heeft ze haar schatten mooi uitgestald in het Brouwershuusken.

Wat is er te zien?

Er is een mooie collectie te zien van oude merklappen, stoplappen en een vijftigtal rode schoollapjes. In het oude kabinet liggen de linnen rollen, het doodshemd, de breirollen. Er zijn ook verschillende pronkrollen, waaronder één van rond 1945 van de costumière- opleiding aan de ENSAID in Utrecht. Omdat er in die tijd weinig materiaal beschikbaar was, waren de proefjes deels gemaakt van crêpepapier. Daarnaast verschillende handwerkattributen als speldendoosjes, naaldenkokers, koperen sjablonen, tenerife-wieltjes, een heuse handwerkmethode, oude handwerkboeken en nog veel meer.


Het Brouwershuusken is te vinden in de buurtschap Het Woold bij Winterswijk aan de Meester Brouwerlaan 9, achteringang Hijinkhoekweg 11. Ook per openbaar vervoer te bereiken: vanaf het station twee kilometer lopen door de prachtige natuur.

Wel graag van tevoren bellen: 0543 - 564 390 of mailen (klik op de naam): Jo Wiggers.

 


tegendraads
tegendraads2024

Tegendraads uit de Bocht - Wormerveer

7 september 2024

https://tegendraads.dezaanbocht.nl/

Op 7 september is het weer zover: de derde editie van Tegendraads uit de Bocht vindt plaats in de
Zaanbocht in Wormerveer. Een evenement boordevol workshops, demonstraties en gezelligheid voor iedereen die houdt van textielkunst en ambacht. Met maar liefst bijna 70 kramen belooft het een dag te worden om niet snel te vergeten.

We belichten hier twee activiteiten op het vlak van borduren, maar er is veel meer te doen.

 

Zaans Stikwerk in een Modern Jasje

Katja van der Steen geeft een workshop waarin ze laat zien hoe de historische 18e-eeuwse Zaanse
handwerktechniek ook nu nog relevant is. Voor deze workshop wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Meer informatie over Katja en haar workshop vind je hier: https://tegendraads.dezaanbocht.nl/deelnemer/katja-van-der-steen/

Samen Borduren met Tanade en Experimenteel Textiel Fluxus

Een andere activiteit waar iedereen aan mee kan doen, is het gezamenlijk werken aan een
borduurwerk. Deze inloopworkshop wordt gegeven door Tanade samen met Experimenteel Textiel
Fluxus.


afbeelding-draadkrachtig-deurne

Museum De Wieger – Deurne

incl. lezing bij Volksuniversiteit Utrecht

Nog te zien t/m 1 december 2024

Draadkrachtig weef- en borduurkunst 1920 - 1970

https://dewieger.nl/

Tentoonstelling 1: Draadkrachtig. Weef- en borduurkunst 1920 - 1970

Museum De Wieger staat tot en met 1 december 2024 in het teken van weef- en borduurkunst. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is Dieu Avertit, een wandkleed van Adya van Rees dat vroeger in de eetkamer van De Wieger hing. Het kleed zit nu in de collectie van het TextielMuseum, maar komt voor de duur van de tentoonstelling ‘thuis’! Verder zijn tapijten, kleden en ontwerpen te zien die een beeld geven van een halve eeuw weef- en borduurkunst, vaak gerelateerd aan De Wieger, van onder meer Bart van der Leck, Moissey Kogan, Willem van Konijnenburg, Hans Bayens, Pieter Wiegersma, Maud Muller Massis, Maria van Elk en Anna Verwey.

https://dewieger.nl/tentoonstelling/draadkrachtig-weef-en-borduurkunst-1920-1970/

Lezing

Op maandag 23 september 2024 geeft docent Lisette Le Blanc een lezing over 'Draadkrachtig: weef- en borduurkunst' bij de Volksuniversiteit Utrecht.

Datum: maandag 23 september

Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie: Gebouw Volksuniversiteit, Nieuwegracht 41, 3512 LE Utrecht

Aanmelden via de website van de Volksuniversiteit

Tentoonstelling 2: Door het oog van Martinali

Willi Martinali was een begrip in Deurne. Zijn borduurtechniek was onconventioneel en hij gebruikte materialen door elkaar voordat ‘mixed media’ een begrip was.

Met zijn exotische looks en bohemien levensstijl maakte de kunstenaar de tongen los. Velen vonden hem maar een vreemde vogel en tegelijk was hij populair, mede door de borduurcursussen die hij 25 jaar lang gaf. Zijn doel was om de cursisten te stimuleren de klassieke borduurregels overboord te gooien en de creativiteit de vrije loop te laten. Die aanpak resulteerde in een groot aantal kwalitatief hoogstaande textielobjecten in de kenmerkende stijl van Martinali.

https://dewieger.nl/tentoonstelling/door-het-oog-van-martinali-de-kunstenaar-en-zijn-cursisten/ 

Activiteiten in het Museum

Mee borduren

Iedere dinsdagmiddag werkt de paramentengroep van de St. Willibrorduskerk Deurne in De Ateliers van De Wieger. Je kunt komen kijken en zien hoe zij een borduurwerk opzetten en de verschillende steken en technieken aanpakken.

Desgewenst leiden zij ook rond en geven toelichting op hun werkzaamheden. Zo komt de naaldkunst, die nu overal in De Wieger te zien is, echt tot leven!
Let op: op dinsdag 15 oktober en dinsdag 5 november is de paramentengroep niet aanwezig in de Ateliers.

Zelf aan de slag? Bezoekers kunnen in het Groot Atelier op elk moment een stukje mee borduren aan diverse borduurwerken en lappen en aan een borduurwerk naar ontwerp van Willi Martinali.

Workshop Bayeuxsteek

Op donderdagmiddag 10 oktober 2024 verzorgt de paramentengroep van de St. Willibrorduskerk Deurne een workshop borduren. Iedereen kan hieraan meedoen, ervaring is niet nodig. Tijdens deze workshop staat de Bayeuxsteek centraal. Deze opgenaaide draadtechniek gebruikte de Paramentengroep ook in het Tapijt van Deurne.

En deze Bayeuxsteek is, zoals de naam al aangeeft, gebruikt in de Tapijt van Bayeux (1068), één van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld.
De leden van de paramentengroep laten deelnemers precies zien hoe dit soort borduurwerk aangepakt moet worden. Je kunt zelf een ontwerp bedenken of meenemen. De paramentengroep zal ook zorgen voor voorbeelden waarmee je aan de slag kunt. Voor al het benodigde materiaal wordt gezorgd, inclusief een borduurring die na afloop mee naar huis genomen mag worden. Er is voldoende tijd om op een fijn tempo en in goed gezelschap een eigen borduurwerk te maken!

Workshop Bayeuxsteek met de paramentengroep

Donderdag 10 oktober 2024
Van 13.30 tot 16.30 uur
Kosten: 12,50 per persoon (inclusief koffie/thee, wat lekkers, materiaal en borduurring)
Aanmelden via https://www.ticketview.nl/shop/dewieger?eventID=5603 !

(bron: www. https://dewieger.nl/tentoonstelling/draadkrachtig-weef-en-borduurkunst-1920-1970/)


afbeelding-tapijt-van-deurne

Sint Willibrorduskerk Deurne

30 mei tot 24 oktober 2024

Het tapijt van Deurne

https://www.willibrorduskerkdeurne.nl /

Geschiedenis van Deurne in twintig meter borduurwerk

In 2021 bestond Deurne 1300 jaar. Na een bezoek aan het tapijt van Bayeux, ontstond het idee om voor Deurne ook zo’n wandtapijt te borduren. Twintig meter lang is het tapijt waarbij in veertig geborduurde afbeeldingen de geschiedenis van de plaats is te zien. Onderaan de afbeeldingen is een fries geborduurd in zwart-grijs, waarvan het borduurwerk te maken heeft met de afbeelding er boven.

In een filmpje en op werkborden is het maakproces te zien. De borduursters hebben de Bayeux steek geleerd en toegepast. De periode beslaat de tijd vanaf de laatste ijstijd tot en met 2020.

Online informatie over het tapijt:
 https://tapijt.willibrorduskerkdeurne.nl/index.htm   


afbeelding-amsterdammuseum

Amsterdam Museum – Amsterdam

Van 25 juli t/m 10 november 2024

Gezichten van Noord-Holland
https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstelling/gezichten-van-noord-holland/103936

Geborduurde kragen van het project Verborgen Verhalen

MerkWaardig lid Corrina van Wijk werkte met een borduurgroep aan ‘Gezichten van Noord Holland’, een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum. Hierin worden historische portretten uit de collecties gekoppeld aan nieuwe (groeps) portretten. Binnen de co-creatie in Velsen was het doel om een groepsportret te maken zoals Frans Hals zijn schuttersstukken schilderde. Op die schilderijen dragen de afgebeelde personen grote witte kragen. Die kragen waren het vertrekpunt om binnen het project met textiel en borduren aan de slag te gaan. Nu zijn de geborduurde kragen van de deelneemsters uit Velsen te zien als onderdeel van de grote tentoonstelling in het Amsterdam Museum.  

Hedendaagse portretten
“Lange tijd waren portretten alleen betaalbaar voor de rijksten in de samenleving. Een geschilderd, getekend, gedrukt of gebeeldhouwd portret was kostbaar. Verreweg de meeste mensen werden daarom nooit geportretteerd, en we zien hen dus ook niet terug in onze museumcollecties. 

Om de portretten van de 21ste eeuw wél een goede afspiegeling van onze tijd te laten zijn, hebben we nieuwe gezichten nodig. Zo kan iedereen zich herkennen in de verhalen en gezichten die in het museum worden getoond. Samen met het Frans Hals Museum zijn we de provincie in getrokken om in co-creatie nieuwe portretten te maken en te verzamelen. In de tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland zie je de onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel.” (Website Amsterdam museum)

Lees hier meer over de totstandkoming van dit project:


https://www.merklap.nl/nieuws/kunstproject-verborgen-verhalen-achter-gezichten-van-noord-holland  (alleen toegankelijk voor leden van borduurvereniging MerkWaardig).

Lid worden? https://www.merklap.nl/lidmaatschap 


Huisjes in Kruisjes

Historisch museum De Bevelanden Goes

Mei tot november 2024

Huisjes in Kruisjes
https://www.historischmuseumdebevelanden.nl

Achtergrondverhalen
In de 18e eeuw duikt op (Zeeuwse) merklappen een nieuw motief op, een poortgebouw. Waar komt dat zo opeens vandaan? In de tentoonstelling ‘Huisjes in Kruisjes’ gaan we op zoek naar de oorsprong van dit motief, en de verhalen achter andere huizen en gebouwen op merklappen uit de late 18e en de 19e eeuw. Daarnaast gaan we de diepte in met de lap van Neeltje Seijbel uit 1827: achter het huisje op haar merklap blijkt een uitgebreid verhaal te zitten. Ontdek
dit en meer in deze nieuwe wisseltentoonstelling.

Lees een bezoekverslag van deze tentoonstelling op het ledengedeelte van de website :
https://www.merklap.nl/nieuws/huisjes-in-kruisjes


open-naaiwerk-hellendoorn

Hellendoorn – Museum Erve Hofman
Hofmanstraat 2

Vrijdag 26 juli 2024 van 14.00-16.00 uur

Borduren uit de pronkrol – open naaiwerk

https://www.oaldheldern.nl/Museum.html 

Deze workshop is onderdeel van een serie "Borduurtechnieken uit de Pronkrol" uit het programma "Biej Oons op de Delle", seizoen 2024. Frequentie is afhankelijk van de belangstelling.

In de serie Borduurtechnieken uit de Pronkrol gaan we op vrijdag 26 juli 2024 een onderdeel van de z.g. fraaie handwerken maken: open naaiwerk. 
Wij, Marjo Bonnier en Ankie Veltien, gaan u leren hoe draden uit de stof te halen, zorgen dat het niet gaat rafelen, en er een mooi randje van maken. U krijgt voorbeelden mee om thuis meer randjes te maken. 
Een klein, scherp schaartje is onmisbaar (maar kan ook geleend worden tijdens de workshop). 



Kosten : € 7,50 inclusief koffie/thee + kniepertie, exclusief materiaal 


Opgave bij Anki Veltien neitlev_ikna.[antispam].@hotmail.com 


image001

Katwijks Museum

Van 8 september tot en met 29 december 2024 in het Katwijks Museum een aantal tentoonstellingen met textiel: kunstenaar, een wedstrijd en klederdracht.

Anneliet van Beelen
In de tentoonstellingszalen exposeert beeldend kunstenaar Anneliet van Beelen met beelden waarin veel textiel is gebruikt, schilderijen en borduurwerk.

anneliet-van-beelen

Textielwedstijd: Rouwsieraad en herinnering
Het Katwijks Museum bezit een interessante collectie rouwsieraden uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Dit is het onderwerp van een tentoonstelling van rouwsieraden, een bijbehorende wedstrijd en een tentoonstelling van de inzendingen in het museum.
Op de wedstrijd is positief gereageerd. Ruim veertig personen hebben draad en naald opgepakt en een ontwerp gemaakt naar aanleiding van het thema Rouwsieraad en Herinnering. De invalshoeken zijn verrassend en begrippen als sieraad en herinnering zijn ruim genomen.
De inzendingen van deze wedstrijd worden samen met rouwsieraden uit de collectie van het museum getoond.

rouwsieraad-met-haar-borduurwerk

 

In het museum zijn ook andere textielcollecties te zien die de moeite waard zijn.


wandkleed

Maastricht Bonnefanten

8 juni 2024 tot 16 februari 2025

Matgorzata Mirga-Tas
https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/malgorzata-mirga-tas

Textielkunst
Matgorzata Mirga-Tas is een Poolse Roma kunstenaar en activist, die het verhaal van haar culturele achtergrond vertelt in beeldende kunst. Mirga-Tas bestrijdt met haar kunst de vooroordelen over haar Roma volk.
De tentoonstelling toont het kunstwerk ‘Re-enchanting the world’, een serie bestaande uit twaalf panelen waarvan er elf te zien zijn. De wandkleden zijn geïnspireerd op de oude iconografie waarbij een mengeling van textiele vormen en acryl wordt gebruikt. Daarnaast is er ander textielwerk van haar hand te zien.

Vrouwen
“Familie, solidariteit en saamhorigheid tussen vrouwen in de Roma-gemeenschap zijn sleutelbegrippen die een rode draad vormen in het werk van Mirga-Tas. Bijzondere vrouwen zet ze in Herstories blijvend in de schijnwerpers.” (website Bonnefanten).


image00100

Museum Nieuwpoort in Nieuwpoort

25 mei 2024 tot en met 1 april 2025

Natuurlijk De Waard!


https://museumnieuwpoort.nl/de-waterwolf-komt-eraan/

Natuur en water
“De nieuwe wisseltentoonstelling gaat over de veelzijdige natuur in de Alblasserwaard in relatie tot het water. Over het ontstaan van het typische polderlandschap dat het karakter heeft van een veenweidegebied. Natuurlijk komen ook de voor de Alblasserwaard kenmerkende knotwilgen, eendenkooien, bevers, reigers en planten aan bod.” (website museum Nieuwpoort).

Borduurwerken
Borduurgroep ‘Alblasserwaard’, waarin verschillende leden van MerkWaardig zitten, heeft aan deze expositie een bijdrage geleverd. Ze hebben zich laten inspireren door het thema van de tentoonstelling en borduurwerken ontworpen en geborduurd, die hierbij aansluiten. Bijgaande foto is gemaakt door Rinske Krale-Hekman.

Het museum is geopend op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.


2024_Spuiten en Stikken

Centraal Museum Utrecht

4 juli 2024 — 8 september 2024

Spuiten en stikken.

https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/spuiten-en-stikken

Spuiten en stikken

In het centraal museum Utrecht is deze zomer de  grootschalige groepstentoonstelling ‘Spuiten en Stikken’ te zien.  De expositie toont kunstwerken  en installaties van graffiti en textielkunst. Er zijn onder andere stukken te zien van Keith Haring en Sheila Hicks.

Draden van het slavernijverleden

Een bijzondere plaats is gereserveerd voor het 5,5 meter tapijt-in-wording. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling zelf stukken borduren en aan het doek toevoegen. Het project brengt op deze wijze mensen samen en vergroot het bewustzijn rondom het slavernijverleden. U kunt meedoen van 12.00-17.00 uur op de volgende dagen:

donderdag 11, vrijdag 12, donderdag 18, vrijdag 19, zaterdag 20 en donderdag 25 juli

https://www.centraalmuseum.nl/nl/agenda/draden-van-ons-nederlands-slavernijverleden

Aanmelden via de website van het Centraal Museum

Textiele workshops

Tijdens de zomer is er een programma met textiele workshops: https://www.centraalmuseum.nl/nl/agenda/textile-craft-workshops

Meer informatie en aanmelden via de website van het Centraal Museum.


museum-naaldkunsten

Museum Naaldkunsten is een klein handwerkmuseumpje. Naast oud en nieuw handwerk zijn er attributen voor verschillende handwerktechnieken te zien.
Het museum is open op afspraak.

Toegang: vrije gift.

Adres: Oude Lochemseweg 2a, 7245 VJ Laren

Meer info: www.naaldkunsten.nl
En voor informatie en aanmelden bij Petra Ubbels, pohskrowsteep.[antispam].@hotmail.com 

 

 


Michael Raedecker

Tentoonstelling Michael Raedecker in het Kunstmuseum Den Haag

Michael Raedecker: material worlds is in nauwe samenwerking met de kunstenaar samengesteld en laat zijn artistieke ontwikkeling in de afgelopen drie decennia zien.

Met zijn unieke werkwijze, waarbij hij schilderkunst en tekenen combineert met borduurwerk, reflecteert Raedecker op de wereld en onze plaats daarin. Hij weet in zijn werken een melancholische sfeer te vangen alsof hij herinneringen vastlegt die zich in ruimtes en objecten bevinden. Landschappen, boomhutten en huizen in voorsteden zweven in een rijk tussen realisme en surrealisme, waardoor de grenzen van letterlijke representatie en abstractie vervagen.

Raedecker laat zich voor zijn werk inspireren door het collectieve geheugen, de kunstgeschiedenis en de populaire cultuur. Hij put uit vele bronnen, zoals fotografie, obscure tijdschriften, filmstills en het internet. Voordat een werk tot stand komt, werkt hij zijn ideeën in verf en draad uit in kleinere versies. Deze fotografeert en manipuleert Raedecker digitaal om het beeld dat dan ontstaat vervolgens te vertalen naar een groot doek. Zo ontstaat een spannend spel waarbij het origineel een kopie wordt dat vervolgens weer een plek vindt in het uiteindelijke ‘origineel’; de kunstwerken die je in het museum kunt zien. Raedecker: “Terugkijkend zijn de revolutionaire ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar op natuurlijke wijze doorgesijpeld in mijn werk. Ik heb niet alleen het leven, maar ook mezelf, de maatschappij en het schilderen in twijfel getrokken. Misschien niet zozeer ‘wat’ te schilderen, maar meer ‘hoe’.”

De tentoonstelling is te bezoeken t/m 11 augustus 2024  

Meer info: https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/michael-raedecker

 


foto-marjolein-bastin

Expositie borduurwerken Marjolein Bastin

Tot en met 27 november te bewonderen in borduurmuseum, “Het losse steekje” in Barneveld:  de expositie “Inspiratie uit de natuur” van Marjolein Bastin.

Marjolein Bastin is een Nederlands illustratrice van voornamelijk onderwerpen uit de natuur, zoals dieren en planten. Ze won de publieksprijs voor de beste tekenares van Nederland. Haar tekeningen verschijnen in boeken en op diverse artikelen zoals kalenders, agenda’s, kaarten, servies én borduurpakketten. Veel van haar tekeningen zijn nageborduurd, waar het Borduurmuseum prachtige exemplaren van bezit. De expositie ‘Inspiratie uit de natuur’ is van 19 maart t/m 27 november 2024 te bewonderen in het Borduurmuseum. Het bezoeken van de expositie kan tijdens de openingstijden, maar voor groepen uiteraard ook op afspraak buiten de openingstijden. 

Zie voor meer informatie de site borduurmuseum.nl

 


pronkrol-marie-van-langen

Pronkrol van Marie van Langen

Museum Erve Hofman in Hellendoorn besteedt dit jaar extra aandacht aan één van haar museumschatten: De Pronkrol van Marie van Langen.

Bij de lezing over de Pronkrol van Marie van Langen van 7 juni jl. kwamen diverse borduur- en hersteltechnieken aan de orde. Het vervolg hierop is een workshop met één van de technieken uit die Pronkrol. Die vindt plaats op vrijdag 21 juni a.s. Wij hopen op deze manier deze prachtige naai- en borduurtechnieken uit het verleden onder de aandacht te brengen. 

De Pronkrol van Marie van Langen is nog dit hele seizoen te bewonderen in het Museum.

Wat: Workshop Borduren uit de Pronkrol: de kruisstop
Wanneer: 21 juni 2024, van 14.00 – 16.00 uur
Waar: Museum Erve Hofman, Hofmanstraat 2, Hellendoorn
Door wie: Marjo Bonnier en Anki Veltien
Kosten: € 7,50 incl. koffie/thee + kniepertie, excl. materiaal
Opgave: e-mail: neitlev_ikna.[antispam].@hotmail.com

 

https://www.oaldheldern.nl/


sprookjesproject-aangepast

Oproep om mee te borduren aan een Deens Sprookjesproject!

Hierbij wil ik Nederlandse borduursters graag uitnodigen om deel te nemen aan een bijzonder Deens project! We zijn op zoek naar enthousiaste borduursters die een sprookje van Hans Christian Andersen willen interpreteren in een borduurwerk. Alle borduurwerken worden vastgelegd in een Deens sprookjesboek.

Van de 180 sprookjes die geschreven zijn door H.C. Andersen, zijn er nog zo'n 50 die nog een borduurster zoeken. Samen kunnen we op zoek naar het sprookje dat het beste bij jou past.

Lijkt het jou een uitdaging om een prachtig sprookje om te zetten in een inspirerend kunstwerk van draad en stof? Wil je jouw creativiteit en vakmanschap laten schitteren in dit Deense project? Neem dan contact met mij op voor meer informatie!

Let op: Voor deelname zal een contract worden getekend waarin duidelijke richtlijnen zijn beschreven, zodat alle verwachtingen helder zijn. In het contract staat bijvoorbeeld dat er stof zal worden opgestuurd, dat alle borduurtechnieken mogen worden gebruikt en dat je vrij bent in de vertolking van het sprookje in een borduurwerk. Ook leggen we vast wanneer het klaar moet zijn, enzovoort.

Voor vragen en om je aan te melden, kun je terecht bij Esther van Aardenne via iredorbave.[antispam].@gmail.com 


haardscherm03

Christine en Janus van Zeegen - Vernieuwers in draad en verf

30 maart 2024 t/m 15 september 2024

In het Drents Museum in Assen is eind maart de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen - Vernieuwers in draad en verf geopend. In die expositie hangt ook werk van de hedendaagse kunstenares Alexandra Drenth (https://zachtewereld.nl/

Broer en zus Van Zeegen inspireerden elkaar, Alexandra Drenth heeft zich door hun werk laten inspireren. 

Zij heeft twee 18de-eeuwse lappen stof deels (en bijna identiek) geborduurd. Op youTube is een impressie te zien van het resultaat. 

Het Drents Museum wil handwerkers de kans geven zich juist door het werk van Drenth te laten inspireren! Lees het bericht hieronder over het meeborduren.

Lid van MerkWaardig? Lees dan meer over deze tentoonstelling op de ledenpagina.

 

Adres

Bezoekadres: Brink 1, 9401 HS Assen

 


tentoonstellingen-drents-museum

Gezamenlijk kunstnaaldwerk als onderdeel van de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen -  vernieuwers in draad en verf

 

Het Drents Museum is op zoek naar borduur- en handwerkclubs die samen willen werken aan een rondreizend kunstwerk.

Het Drents museum zoekt groepjes van vier personen die één keer naar het museum komen om er van 10.00 - 15.30 (onderbroken door ca. een uur voor lunchpauze) aan het doorborduurwerk te werken + om vragen van het publiek te beantwoorden, eigen werk te laten zien, reclame te maken voor bijv. workshops en om steeds max. zes enthousiaste bezoekers (volwassenen en kinderen) wat steken of technieken aan te leren.
NB. het gaat niet puur om borduren. Andere technieken inzetten en laten zien, is toegestaan.

De volgende plekken zijn nog onbezet: zaterdag 11 mei -> vier personen, zondag 9 juni -> twee personen, zondag 14 juli -> drie personen.

Wat we bieden = de benodigde materialen, lunch naar keuze in ons museumrestaurant, drie drankjes naar keuze, vergoeding van parkeerkosten (kilometer / OV-vergoeding in overleg), bezoekersbegeleiding door een floormanager, (uiteraard) gratis museumentree &  .... het doorborduurwerk waaraan wordt bijgedragen, hangt de hele duur van de expositie op zaal en komt daarna in de collectie van het Drents Museum.

Lees meer over het doorborduurproject  (met de focus op het rondreizende werk). 


atelierfoto-alexandra-drenth-400x533

Doorborduurproject Drents Museum

Gezocht: borduurclubs uit Drenthe

Het Drents Museum is op zoek naar borduur- en handwerkclubs uit Drenthe die samen willen werken aan een rondreizend kunstwerk.

Vanaf 30 maart is in Assen de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf te zien. Dit duo werkt begin 1900 op een bijzondere manier samen. Christine vertaalt de lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld van haar broer Janus naar eigen inzicht in kleurrijk kunstnaaldwerk. Gedurende deze tentoonstelling laat het museum een doek door de provincie ‘rondreizen’. Het doek wordt in de laatste maand van de tentoonstelling geëxposeerd in het museum.

De deelnemende clubs borduren één voor één aan hetzelfde werk, waar hedendaags textielkunstenaar Alexandra Drenth de aanzet voor geeft. Het Drents Museum hoopt op tenminste één club uit elke gemeente van de provincie.

Reizend doorborduurwerk

Alexandra Drenth is door het museum uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen. Haar werk wordt gepresenteerd in de tentoonstelling. Op haar beurt zal Alexandra Drenth ook weer anderen inspireren. Haar speciaal voor deze expositie gemaakte, onaffe borduurwerk wordt door twaalf handwerkclubs afgemaakt. Het gezamenlijke ‘doorborduurwerk’ is tegen het eind van de tentoonstelling in het Drents Museum te zien.

Borduur- en handwerkclubs die willen bijdragen aan het reizende doorborduurwerk bij de tentoonstelling kunnen zich aanmelden via dit formulier op de website van het Drents Museum.

Meer info: https://drentsmuseum.nl/nl/nieuws/doorborduurders-gezocht

Foto: Alexandra Drenth


Tentoonstelling | Voortborduren, van merklap tot canapé

Bekijk hier de online expositie Voortborduren met 75 bijzondere merklappen uit de collectie Verhildersum.

Borduren is tegenwoordig vaak vrijetijdsbesteding en soms kunst. Vroeger was het voor vrouwen noodzakelijk om te leren handwerken. Wasgoed moest op de gezamenlijke bleek immers wel goed herkenbaar zijn. Om deze vaardigheden te leren, borduurden jonge meisjes merklappen. Borduren uit liefhebberij was alleen weggelegd voor vrouwen uit rijke families.

Museum Landgoed Verhildersum liet in 2021 merklappen en toegepast borduurwerk zien uit eigen collectie. Jan Pieter de Groot achterhaalde met geneaologisch onderzoek wie de maaksters van meer dan 70 merklappen waren. De geborduurde motieven vertellen vaak iets over de achtergrond van de maakster. Uit welk gezin kwam ze? Waar woonde ze? Dat geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis. 





Motief per Maand  
Hart van MerkWaardig 
MerkWaardig 
MerkWaardige Pronkers